Starka ord? Men de är riktiga, och det kommer att ta reda på om en stund. Att köpa förfalskade produkter skiljer sig inte alls från piratkopiering: det bidrar till stöld från producenterna. Denna praxis träffar inte bara stora företag, men också deras kunder, som får betala mer och mer.

Vad är förfalskat?

Alla objekt som inte har tillverkarens certifikat i form av t.ex. en original tagg är produkter som inte har något att göra med varumärkets produktionslinje.

Förfalskning är ett effektivt sätt för förfalskare att tjäna pengar på genom att försåtligt kopiera någons idéer, utan att bry sig om lagar och rättigheter. Bland de mest förfalskade produkterna finns: kläder, parfymer, lyxvaror (smycken, klockor) och elektronik. Nike är det mest populära förfalskade varumärket. Strax bakom det är Louis Vuitton och Rolex.

Glöm kvalitet

De flesta förfalskningarna kan enkelt skiljas från originalet. Det räcker bara att kontrollera kvaliteten på jobbet. Ojämna sömmar, dåligt material, logotypfel – det här är typiska ”skavanker” som skapas av förfalskare. Det är svårt att tro att en person som medvetet köpte en förfalskning var nöjd med produktens kvalitet.

Du kanske inte inser att köp av förfalskningar bidrar till att priset på original ökar. Tillverkare måste ju på något sätt ta tillbaks förluster som orsakas av förfalskare.

Kampen mot problemet

Tillverkare försöker begränsa marknaden med förfaskningar på olika sätt, men kampen mot problemet är tyvärr inte lätt. Idag med jätte e-handelsplattformar som AliExpress (en riktig gruva av förfalskningar) finns det ingen fysisk förmåga att totalt eliminera förfalskningarna.

Ett sätt är att skydda produkter bättre mot förfalskning är till exempel genom att använda komplicerade och unika hologram. Tack vare dem vet kunderna att de har att göra med den riktiga produkten. Man måste komma ihåg att köpare inte alltid vet att de köper en förfalskning.